HISTÒRIA DEL BETLEM

El Betlem de Roca neix l'any 1990, Melcior Almela Lagarda, -Mestre Betlenista, membre de l'Associació Betlenista de València- junt amb tota la seua família, un grup d'amics i amb la col·laboració imprescindible del seu sogre Francisco Pascual Albiach, ve realitzant any rere any un betlem monumental -més de 50 metres quadrats-, que s'ha convertit en cita de visita obligada per a milers de famílies i col·lectius durant les dates de Nadal.

La labor que Melcior i tota la seua família realitzen durant tot l'any (construcció de nous edificis, modelatge de figures i efectes, conjunts en moviment...) s'exposa de forma espectacular en la seua pròpia casa, per a això habiliten durant més de tres mesos tota la planta baixa del seu habitatge.

El Betlem té una extensió de més de 50 metres quadrats i més de 5000 peces entre figures i animals. Està compost de dues parts:
a) la part bíblica, començant per l'anunciació i acabant amb Jesús entre els doctors, i en la que es van mostrant les diferents escenes de la vida de Jesús.
b) la part popular, denominada l'Olla de Nadal, es tracta d'una barraca amb cuina, replica de la barraca valenciana i de tots els seus complements de principis de segle, amb els seus personatges.

El Betlem té a més, moviments com el molí, la sènia, un trill, la bugadera, la teixidora, fonts, riu amb aigua, etc. Destaca la gran labor de catequesi oferta als xiquets, ja que amb la contemplació de diferents escenes bíbliques es relaten els principals passatges del evangeli.

El Betlem de Roca, a més, col·labora amb Mans Unides, Metges Sense Fronteres i La Fundació Vicent Ferrer, entre altres institucions, gràcies als fons que recapta per la venda de fotografies, postals i vídeos del Betlem.

A continuació pot llegir una entrevista realitzada a Melcior Almela per la revista de la Associació Betlenista Valenciana:

Com naix aquesta afició pel betlem?
Des de molt xicotet em vaig aficionar al muntatge del betlem a casa, mantenint una constant superació any rere any, fins al punt de demanar per a Reis només figuretes per al betlem, en compte de joguets; amb la participació en concursos que s'organitzaven al poble i més encara en ser guardonat en diverses ocasions, em vaig animar moltíssim a seguir amb aquesta gran afició.

Segueix sent la participació en concursos el principal motiu del muntatge dels teus betlems?
La veritat és que compensa molt el reconeixement que, per mitjà dels concursos, es fa a l'esforç i el treball realitzat per tota la família, però després de més de trenta anys, només la satisfacció de els xiquets i la nostàlgia dels majors que el visiten, compensa tot el nostre esforç. Encara que he de reconèixer que l'organització de concursos de betlems, fa que s'animen moltes famílies a instal·lar-los a les seues llars, mantenint viva aquesta tradició tan popular.

Què significa el betlem per a tu?
Per a mi és un conjunt d'art, cultura..., però sobretot sensibilitat, tendresa,amor...Durant molts anys he pretès buscar l'harmonia del paisatge, la perfecció en les construccions i edificis, l'atenció dels detalls i ambients. Però, des de fa prou anys el nostre principal interès és poder transmetre amb el betlem el sentit cristià, convertir en catequesi la contemplació del naixement. També ens permet recaptar fons, amb la venda de fotografies del betlem, per a ajudar d'una forma molt especial a Mans Unides.

Com va sorgir la idea de realitzar un betlem monumental?
En realitat no va sorgir com quelcom espontani, sinó que en anar incrementant any després de any la realització de diferents escenes necessitàvem ampliar un poc més el betlem, comptant en l'actualitat amb una superfície de més de 50 metres quadrats.

Què sensació li causa a la gent la visita al betlem?
És curiós com cada any repeteix la visita molta gent, venint a més acompanyats per amics o familiars, els encanta recrear-se en les escenes i descobrir nous detalls. Als majors els recorda part de la seua infància i els xiquets gaudeixen contemplant les escenes, les milers de figures (pastors, corders, camells, cavalls, ases, coloms, ànecs, granotes i fins a caragols).

Com vas arribar a la nostra associació?
Per casualitat, ja que en unes de les visites a les exposicions, vaig conèixer a un dels mestres betlenistes, a qui li vaig manifestar la meua passió pel betlem, invitant-me a conèixer l'associació i les seues activitats.

Què t'ha aportat l'associació?
Sobretot l'oportunitat de compartir amb molta gent aquesta apassionant afició, així com moltes idees i coneixements.

Què consell donaries a qui s'interessara pel món del betlem?
Que no dubtara en posar-se en contacte amb l'associació, on trobarà el lloc ideal per a iniciar-se en el betlenisme i poder documentar-se sobre tècniques, idees... compartint aquesta afició amb molta gent.

PUJAR

 







 



EL BETLEM DE ROCA